Legjobb cikkek

Újabb tatabányai intézmény érkezett kerek szülinaphoz: fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szent Teréz Idősek Otthona.

 

Méghozzá nem is akárhogyan; mindjárt harminc eseményt szerveznek a harminc esztendő tiszteletére.

 

- A szeretet mindent pótol, de a szeretetet semmi sem pótolja – Mahatma Gandhi gondolatát idézték azon az ünnepségen, melyen régi és jelenlegi igazgatók, munkatársak gyűltek össze.  

Az ünnepségsorozat - mely a szülinapi rendezvénnyel és az intézményben rendezett fotókiállítással már megkezdődött -, többek között kirándulásokkal, nyílt nappal, parlamenti kirándulással és játékos vetélkedővel folytatódik majd tovább.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Autóbuszos történelmi időutazásra invitálják az érdeklődőket április 26-án, szerdán délutánra.Az izgalmasnak ígérkező program a „Tatabánya 19. és 20. századi műemlék jellegű középületei” című előadássorozat keretében valósul meg.

 

Gyülekező a Tatabányai Múzeumnál (Szent Borbála Tér 1.) 14.45-kor. Indulás: 15 órakor. A túra költsége: 500 Ft/fő A két szakmai vezető: Pál Gabriella régész, néprajzos, a Tatabányai Múzeum igazgatója és Kövesdi Mónika művészettörténész, muzeológus, tatai Kuny Domonkos Múzeum A túra időtartalma: 3 óra

Útvonal: Felsőgalla - Alsógalla - Bánhida.

 

Támogatja:

Gedő Attila atya és Szilágyi Sándor református lelkipásztor

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a részvételhez előzetes, személyes regisztráció szükséges.

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vagy This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Címlapfotó: templomtura-Facebook oldal

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

1919. március első felében 13 vármegyében és törvényhatósági városban a munkástanácsok lemondatták a polgári pártokhoz tartozó kormánybiztos-főispánokat, és helyükbe szociáldemokratákat ültettek.

 

Somogyban és Tolnában a munkástanács direktóriuma (intézőbizottsága) vette át a vezetést. Ugyanebben az időben, Somogyban és Pest megyében megkezdődött a nagybirtokok elfoglalása, az uradalmi cselédség pedig termelőszövetkezeteket alakított.

 

A Szociáldemokrata Párton belül március elején már sokan keresték a kommunistákkal való kibékülés útját. Válaszul Kun Béla március 11-én kifejtette, hogy az együttműködésnek, még inkább az egyesülésnek alapvető feltétele a tanácsköztársaság és a proletárdiktatúra elfogadása.

 

A következő napokban tárgyalások kezdődtek a KMP, az MSZDP, a Budapesti Munkástanács és az üzemi bizalmiak képviselői között. Első lépésként megállapodtak abban, hogy a fővárosi munkásság március 23-án fegyveres tüntetést rendez a kommunisták kiszabadítására.

 

A csepeli munkásság március 18-i nagygyűlése jóváhagyta a demonstráció gondolatát, követelte a választási előkészületek félbehagyását és a proletárdiktatúra kikiáltását. A nyomdászok sztrájkba léptek, és március 21-én már meg sem jelentek az újságok.

 

Ebben a zaklatott légkörben adta át március 20-án délelőtt Vix alezredes, az antant budapesti katonai missziójának vezetője, a párizsi békekonferencia február 26-i határozatát tartalmazó jegyzéket Károlyinak. Az okmány értelmében a magyar kormánynak a Szatmárnémeti-Nagyvárad-Arad vonaltól ekkor még keletre álló csapatait vissza kell vonnia mintegy 100 kilométer mélységben, szinte a Tisza vonaláig. A kiürített terület keleti részét a román hadsereg szállja meg, itt nyomban bevezetik a román közigazgatást.

 

A zóna nyugati részén 40-50 kilométer széles, semleges sáv létesül, amelybe Debrecen, Szeged és Gyula is beletartozik. Károlyi a délután 5 óra körül kezdődött minisztertanácsi ülésen javasolta a jegyzék elutasítását, tiszta szociáldemokrata kormány megalakítását, mely mellett megtarthatta a köztársasági elnöki tisztségét. A Berinkey-kormány elhatározta lemondását, és utolsó ülésének időpontját a következő nap délutánjára tűzte ki.

 

Március 21-én reggel Csepelen a fontosabb üzemek bizalmijai, a Katonatanács és a két munkáspárt képviselői elhatározták a főváros stratégiai pontjainak elfoglalását, ami meg is történt a nap folyamán. Délelőtt 10 órakor az MSZDP vezetősége, Böhm Vilmos javaslatára, döntött a KMP-vel való egyesülésről, a hatalom átvételéről és a Vix-jegyzék visszautasításáról. Az MSZDP és a KMP képviselői a kora délutáni órákban, a Gyűjtőfogházban aláírták az egységokmányt. Ennek értelmében az - ideiglenesen - Magyarországi Szocialista Párt nevet viselő egyesült párt megvalósítja a proletárdiktatúrát, létrehozza a hadseregét, és szövetségre lép Szovjet-Oroszországgal. Este 7 órakor összeült a Budapesti Munkástanács, amely egyhangúlag jóváhagyta az egyesülést, és proklamálta a proletárdiktatúrát.

 

Károlyit csak ezután értesítették telefonon arról, hogy a polgári demokratikus köztársaság megszűnt létezni. Tudatták vele azt is, hogy az ő aláírásával, de előzetes hozzájárulása nélkül kiáltványt tettek közzé, amelyben bejelenti, hogy lemond, és "átadja a hatalmat a proletariátusnak".

 

Késő este összeült a két párt vezetősége, és kijelölte a népbiztosokat, a Forradalmi Kormányzótanácsnak elnevezett kormány tagjait. Elnöke Garbai Sándor lett, tényleges vezetője azonban Kun Béla volt, aki a legfontosabbnak ítélt tisztséget, a külügyi népbiztosságot kapta.

 

 

forrás és címlapfotó: multkor.hu

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett és lőfegyverrel, vagy lőszerrel visszaélés miatt eljárást folytat és őrizetbe vette  V. István  59 éves tatabányai lakost.

 

A gyanúsított 2017. május 14-én 14 óra körül Tatabányán, a Záray Márta téren előzetes szóváltást követően rátámadt a sértettre. A férfit ököllel többször arcon ütötte, aki a földre esett. A fekvő személyt az arcán is több alkalommal megrúgta. A bántalmazások következtében a sértett - az elsődleges orvosi vélemény alapján - súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Az 59 éves férfit a rendőrök, 2017. május 15-én 6 óra 50 perckor a tatabányai tartózkodási helyén elfogták. A férfi ruházatában két darab lőszert találtak, amit a helyszínen lefoglaltak. V. Istvánt a Tatabányai Rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók őrizetbe vették  és indítványozták előzetes letartóztatását.

 

Címlapfotó:police.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

A napokban mindannyian megkapjuk a T-Szoltól a kétoldalas tájékoztatót arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk, hogy környezetünk tiszta, rendezett legyen. Nem, nem elegendő kidobni a szemetet a helyére, szerintük bódékat kell építenünk (ahogy erről már korábban írtunk is).

 

És hogy mi is a probléma mindezzel?

 

A szokott módon a városvezetés megint egy rendelettel szeretne megoldani mindent. Ha van szabály, regula, akkor rend lesz, mondják. Attól még, hogy ezt kiépítjük saját pénzünkből (a kalkulációk szerint 5.000-7.000 Ft-ból) a bódé mellé ugyanúgy lehet szemetet pakolni, ahogy eddig is.

 

Akkor majd azt is körbekerítjük?

 

‘A bódéállítás költsége pontosan azokat terhelné, akik rendesen fizetik a szemétdíjat és nem a szemetesek feltúrásával töltik napjaikat. Sőt, hála a rendeletnek még azt is megkapták feladatként, hogy a bódék környékét tisztán tartsák! Ez a nem semmi, végre utcaseprők lehetünk mindannyian, de nem ám közmunkás bérért, hanem csak úgy, társadalmi munkaként…

Így fizettetik ki velünk azt, amit most a városháza fizet.

 

Természetesen a közterület-felügyelet nem igazán érzi magáénak, hogy harcba szálljon az illegális szemétlerakókkal, illetve a szemeteseket feltúró emberekkel. Lehet, ezután ott is büntetnek, ahol a kuka mellett csokipapírt találnak?‘Bár a bódéfalu építésének határidejét egy évvel kitolták, így csak 2018 szeptemberére kell a 3 típusú, kicsit sem esztétikus bódék valamelyikét felhúzni ablakaink alá. Viszont pályázni - mert azért az önkormányzat segít bennünket - csak ez év júniusáig lehet. Azt említeni sem kell, hogy a bódéépítés nyilván egy baráti cég bevételét gyarapítja. 3 típusból ugyan választhatunk, ha azt akarjuk, támogasson az önkormányzat bennünket, de a kivitelezésnél nincs variációs lehetőség.Szóval siessünk? Ne siessünk? Lesz ebből valami? Hiszen elég egyértelmű, hogy sem a rendelet, sem az építmények nem érik el a kitűzött célt: szeméthegyeket eltüntetni.

 

Itt most lehet polgári engedetlenséggel élni, hiszen a társasháznak nem sok köze van a kukák alatti területhez, ráadásul 1-1 kukacsoport nem is egy társasházhoz tartozik.


Ha még a házkezelő cég is különböző, akkor teljes a káosz.

Tatabánya sem maradhatott ki a Nemzeti konzultációt népszerűsítő propagandából.

 

„Mintegy 400-an vettünk részt azon a tatabányai konzultáción, melyen Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó volt a vendégünk” – írja Bencsik János a Facebookon.

 

Azért ezt nem értjük. Nem tudják egyedül  kitölteni a “tesztet”, azért kellett a fejtágítás?

 

Vagy nem képesek elmondani a helyi migránsüldöző-managerek, mi is itt a csízió?

 

Ezért kellett lehívni Tatabányára  Bakondi György fő-fő migránsügyi haknikirályt?

 

Vagy úgy gondolták, a Fidesz szimpatizánsoknak kellene gy kis ráerősítő-program, mert nem elég ezerszer elmondani, plakátra kitenni, minden tévéműsorba betenni.

 

Szerintem ez a saját híveik a lenézése, mintha nem is embereknek tartanák őket, hanem egyszerűen manipulálható droidoknak.

 

Arra gondoltam, hogy igen, ilyen színpadra kiállós konzultációt kellene tartani az egészségügyről is. De lenne valami varázslat, és beengednének bárkit, sőt még kérdeznének az emberek.

 

‘Ott állnának a színpadon azok, akik felelősek az egészségügy jelenlegi állapotáért és elmagyaráznák az embereknek, miért kell hónapokat várni egy vizsgálatra, miért kevés az orvos és a nővér.

Majd szépen felsorolnák azokat a cselekvési terveket, amiket kidolgoztak a megoldásra. Legalább egyszer szemtől szemben a néppel.

 

Aztán lehetne ugyanilyen fellépés minden fontos ügyről, ami a mindennapjainkat érinti, amiről nem a valóságot mondják. Akár egy filmben olyan lenne: hirtelen csak az igazságot tudnák mondani, hirtelen mindenről a csupasz tényeket, mindenféle ideológia nélkül.

 

Gondoljanak csak bele, milyen korszak alkotó mondatok hangoznának el akkor.

 

Inkább a fantáziájukra bízzuk, írják meg nekünk.

Néhány héttel ezelőtt villámcsapásként érte a hír a munkavállalókat, hogy az Országgyűlés elé került egy, a Munka Törvénykönyvének módosítására irányuló indítvány, mely jelentősen kibővítette volna a munkaadók munkaidőkerettel való egyoldalú gazdálkodásának lehetőségét.

 

Azt írja Bencsik János képviselő, hogy Tatabánya polgármestereként, majd országgyűlési képviselőként meglehetősen sokat foglalkoztam a hazai gazdaság fejlesztésének lehetőségeivel. Éppen ezért megalapozottan állítja, hogy a gazdasági versenyképesség nem a munkaerő olcsóságában, vagy a munkavállalói jogok megnyírbálásában érhető tetten.

Ezek után persze nem értjük mire fel ez a sok összeszerelő üzem a környéken.

 

Jelenleg a munkáltató egyoldalú döntése alapján legfeljebb 6 hónap lehet a munkaidőkeret tartama, ha a munkavállaló foglalkoztatása megszakítás nélküli tevékenység keretében történik. Kollektív szerződés megléte esetén ez 12 hónapos intervallum is lehet. A már visszavont indítvány ez utóbbit 36 hónapra szándékozott növelni.

 

A következő sorok a képviselő Facebook oldaláról származnak:

 

“Lehetővé tette volna a munkaidőkeret hosszabb időtartamú termelési ciklusokhoz való igazítását, ám csak abban az esetben, amennyiben erre kollektív szerződésben kerül sor. A munkaidőnek ilyen hosszú időtávon történő egyenlőtlen szétosztása azonban veszélyeket is hordozna magában. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás következtében a munkavállaló munkabére ugyanis jelentősen ingadozna.

 

Azzal a kérdéssel, hogy a munkavállaló a rendkívüli munkavégzéséért járó díjazást mikor kapja meg, a módosítás külön nem foglalkozott, mely egy hosszabb időtartamú munkaidőkeretnél nem mellékes kérdés. A munkavállalóval ugyanis a munkáltató csupán a munkaidőkeret lejártakor kellett volna, hogy elszámoljon, ami egy hároméves ciklus esetében jelentős feszültség forrása lehetett volna.

 

Az a dolgozó, akinek jelentős munkabérrel tartozik a munkáltatója, az bizony nehezen mozdul. Ehhez a barátságtalan indítványhoz még egy, a pihenőidővel kapcsolatos méltánytalanság is társult volna.

 

‘A tervezet ugyanis havonta legalább egy pihenőnap kiadását írta volna elő, tehát a munkaidőkeretben foglalkoztatottakat a munkaadó akár arra is kötelezhette volna, hogy heteket dolgozzanak végig folyamatosan, pihenés nélkül.

 

Egy magát ki nem pihenő munkavállaló viszont többet hibázhat, s növekedhet a munkahelyi balesetek száma is.”

 

A törvényjavaslatot visszavonták, s a további egyeztetésekre csak a munkavállalói érdekképviseletek bevonása mellett kerülhetne sor.

 

‘Azt nem értjük, hogy milyen lépéseket tesz, hogy ne utólagosan és a felháborodást kiváltva kerül sor a súlyos méltánytalanságot okozó törvénykezés megváltoztatására.

 

Kicsit hamarabb kell felébredni képviselő úr!

 

Kerestünk Lukács Zoltán és Vágó Sebestyén képviselőknél is a témába vágó információt, de náluk nem találtunk semmit. Gondoljuk nem volt idejük ilyen aprósággal foglalkozni, vagy nem tartották fontosnak.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A napokban elmentünk Pleier Tamás lakossági fórumára, hogy megtudjuk, vajon milyen csoda fog történni a helyi közösségi közlekedésben, ugyanis a képviselő szakértő vendégeket is hívott a lakossággal való találkozásra.

 

Csodát nem láttunk, ellenben bizonytalanul válaszoló szakembereket igen.

 

Az új menetrendet próbálták elmagyarázni, csak éppen az átgondolást nem érzékeltük, mit miért és hogyan terveztek. Örülünk, hogy elmentek Szegedre, hogy megnézzék az ottani jól működő rendszert, reméljük ebből profitálni fog Tatabánya is.

 

Az mondjuk már előrelépés, hogy valószínűleg most nem győri főiskolásokkal terveztették meg az útvonalakat, mint ahogy volt már rá precedens korábban.

 

Azfurcsa volt, hogy ott helyben, azonnal szerettek volna a városlakóktól véleményeket kérni arról a tervezetről, ami egyrészt nem elég átlátható, másrészt, ők egy éve dolgoznak rajta.

 

‘Megtudtuk azt is, hogy valószínűleg 2018 elején lesz szolgáltató-váltás, vagyis, akkortól lép be a képbe a helyi buszos cég, ami ugye nem egy erős tervezésre vall.

 

Ilyenkor azért már illene tudni, hogy pontosan mikor hajtanak végre egy ilyen jelentős, a város életét nagyban befolyásoló akciót.

 

A T-Busz képviselője azt elmondta, hogy az egy éves csúszásnak részben financiális okai vannak, menetközben kiderült, hogy be lehet húzni erre egy csomó EU-s pénzt.. Arról ne álmodjon senki, hogy az új cég, szép új buszokkal fog indulni majd.

 

Annyira terveznek az új buszos cégénél, hogy nem tudták megmondani, hány ember utazik teljes árú jeggyel és bérlettel. Akkor, hogyan terveznek például költségvetést, de tényleg? Azt mondták, azt csak a jelenlegi szolgáltató tudna mondani, de azt ígérték nem fog a városi költségvetésnek többe kerülnie, mint amennyit most ráfordít.

 

Kiderült, hogy a  tervezés során nem számoltak a Turul-mozi helyén épülő új piaccal, lehet, hogy már tudják, hogy nem fog elkészülni?

 

Az ígéretek között szerepel, hogy az elektronikus jegyrendszer infrastrukturális feltételeit megteremtik, már csak jogszabályi kérdéseket kell tisztázni, tehát pl Tatabánya kártyával, céges belépő kártyával, is lehet majd közlekedni a jövőben a helyi buszokon.

 

Annyi még a tisztázandó kérdés, és a bizonytalanság, hogy akár több városi konzultációt is megérne az ügy, láthatóan az utazó közönség jobban átlátja az egészet, mint a leendő cég munkatársai.

 

Már csak az a kérdés, hogy az idei második félév mennyibe fog kerülni, ha újra kell kötni a KNYKK-val a szerződést.

 

G.Zs.

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Lassan egy hete történt az a felfoghatatlan kettős gyilkosság, amely mélyen megrázta a várost. Az eset felszínre hozta a közbiztonsággal kapcsolatos aggályokat, félelmeket és ezúttal Schmidt Csaba által közzétett bejegyzés – amelyben arról biztosít bennünket, hogy a rendőrség a lehető legnagyobb erőkkel dolgozik – meglepő módon negatív kommenteket is kapott. Ami pedig még meglepőbb, hogy a kommentek nem kerültek törlésre.

 

Nem ez az első eset az elmúlt időszakban, hogy a város neve gyilkosság miatt szerepel az országos csatornák hírműsoraiban. Boldogok ugyan vagyunk, de félünk. A napokban drogosok garázdálkodtak, és az esti órákban a négysávos úton gyakran van autóversenyzés.

 

Nem beszélve olyan apróságokról, hogy pl. a régi Ságvári úton járda hiányában „lakó pihenő övezet” táblával megoldva a közlekedést, biztosan nem 20 km/órával közlekedő autósokkal találkozunk.

 

 

‘A tragédia újfent ráirányította  a közvélemény figyelmét a szomorú tényre, hogy a közbiztonság igencsak ingatag a városban.

 

Annak ellenére történnek lopások, rablások, testi sértések, hogy a városban több, mint 70 térfigyelő kamera rögzíti az eseményeket.

 

Bár tudjuk, hogy a rendőrségi kiszállt a kamerák képeinek figyeléséből és ellenőrzéséből, a városnak passzolta át a feladatot, amiről bővebben ITT.

 

A lakosság továbbá azt nehezményezi, hogy a rendőrök legtöbbször ott vannak jelen, ahol nagy veszély ugyan nincs, de büntetni lehet, míg ott, ahol tényleg munka lenne, ott, ahol esetleg emberek kerülhetnek veszélybe elég gyatra a rendőri jelenlét.

 

‘Ilyen nagyszerű példa volt az is, amikor az ipari parknál végeztek útfelújítási munkálatokat. A táblákat nehezen lehetett értelmezni, a büntetést annál könnyebb volt megszerezni.

 

 

A kommentek között pedig a legszomorúbb, hogy már annak is örülünk, ha egy-két negatív bejegyzés látható marad, még akkor is, ha van közöttük olyan, ami csak arról szól, hogy „leírnám, de nem merem…”.

 

Egyszóval, állítsuk helyre a közbiztonságot! 

 

D.Sz.

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Hirdetés