Újabb tatabányai intézmény érkezett kerek szülinaphoz: fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szent Teréz Idősek Otthona.

 

Méghozzá nem is akárhogyan; mindjárt harminc eseményt szerveznek a harminc esztendő tiszteletére.

 

- A szeretet mindent pótol, de a szeretetet semmi sem pótolja – Mahatma Gandhi gondolatát idézték azon az ünnepségen, melyen régi és jelenlegi igazgatók, munkatársak gyűltek össze.  

Az ünnepségsorozat - mely a szülinapi rendezvénnyel és az intézményben rendezett fotókiállítással már megkezdődött -, többek között kirándulásokkal, nyílt nappal, parlamenti kirándulással és játékos vetélkedővel folytatódik majd tovább.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Autóbuszos történelmi időutazásra invitálják az érdeklődőket április 26-án, szerdán délutánra.Az izgalmasnak ígérkező program a „Tatabánya 19. és 20. századi műemlék jellegű középületei” című előadássorozat keretében valósul meg.

 

Gyülekező a Tatabányai Múzeumnál (Szent Borbála Tér 1.) 14.45-kor. Indulás: 15 órakor. A túra költsége: 500 Ft/fő A két szakmai vezető: Pál Gabriella régész, néprajzos, a Tatabányai Múzeum igazgatója és Kövesdi Mónika művészettörténész, muzeológus, tatai Kuny Domonkos Múzeum A túra időtartalma: 3 óra

Útvonal: Felsőgalla - Alsógalla - Bánhida.

 

Támogatja:

Gedő Attila atya és Szilágyi Sándor református lelkipásztor

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a részvételhez előzetes, személyes regisztráció szükséges.

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vagy This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Címlapfotó: templomtura-Facebook oldal

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

Tegnap délelőtt kapták meg az idén februárban végzett hallgatók a bizonyítványukat az Edutus Főiskola tatabányai campusán. A diplomaátadó ünnepségen 37-en foglaltak helyet talárban és kalapban, akiket Némethné dr. Gál Andrea rektorhelyettes, emellett pedig a megjelent vendégeknek, végzős hallgatóknak az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei műsorral készültek.

 

A végzett hallgatók közül 15-en vehették át a diplomájukat, 22-en pedig igazolást kaptak a sikeres záróvizsgájukról. 25-en gazdasági, 12-en pedig műszaki képzéseken végeztek. A hallgatókat a szeptemberben megrendezendő MÜTF 25, az Edutus Főiskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatra is invitálták- írta a kemma.hu

 

A hagyományoknak megfelelően az ünnepség végén a talárban helyet foglaló hallgatók a levegőbe repítették a kalapjukat, amellyel minden bizonnyal búcsút intettek a vizsgák előtti stresszes időszakoknak is.

 

– A szakmai programok mellett alumni rendezvényekkel is készülünk, amelyek érdekelhetik azokat, akik együtt tanultak itt és újra találkoznak, de számunkra is fontos, mert megtudhatjuk, hogy ki milyen szakmai sikereket ért el – mondta Némethné dr. Gál Andrea.

 

forrás és címlapfotó: kemma.hu

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

Tegnap délután műszaki hiba miatt bezárt a Vértes Centerben található mozi. A látogatókat nem értesítették, már miért is tették volna, gyalogoljanak csak a -16, -20 fokban. A helyszínen azt az információt adták, hogy nincs fűtés, ezért a késő esti előadást lefújták.

 

 

Ma reggel érdeklődtünk a moziban és a pláza műszaki vezetőjénél, egybehangzóan azt felelték, hogy talán délutánra helyreáll a fűtés. A szakemberek dolgoznak a zavar elhárításán, külső céget is igénybe vettek, hogy minél hamarabb elkészüljenek.

 

 

A kommunikációban is alkalmazhatnának külsősöket, mert egyik cég oldalán sincs erre vonatkozó információ.

1919. március első felében 13 vármegyében és törvényhatósági városban a munkástanácsok lemondatták a polgári pártokhoz tartozó kormánybiztos-főispánokat, és helyükbe szociáldemokratákat ültettek.

 

Somogyban és Tolnában a munkástanács direktóriuma (intézőbizottsága) vette át a vezetést. Ugyanebben az időben, Somogyban és Pest megyében megkezdődött a nagybirtokok elfoglalása, az uradalmi cselédség pedig termelőszövetkezeteket alakított.

 

A Szociáldemokrata Párton belül március elején már sokan keresték a kommunistákkal való kibékülés útját. Válaszul Kun Béla március 11-én kifejtette, hogy az együttműködésnek, még inkább az egyesülésnek alapvető feltétele a tanácsköztársaság és a proletárdiktatúra elfogadása.

 

A következő napokban tárgyalások kezdődtek a KMP, az MSZDP, a Budapesti Munkástanács és az üzemi bizalmiak képviselői között. Első lépésként megállapodtak abban, hogy a fővárosi munkásság március 23-án fegyveres tüntetést rendez a kommunisták kiszabadítására.

 

A csepeli munkásság március 18-i nagygyűlése jóváhagyta a demonstráció gondolatát, követelte a választási előkészületek félbehagyását és a proletárdiktatúra kikiáltását. A nyomdászok sztrájkba léptek, és március 21-én már meg sem jelentek az újságok.

 

Ebben a zaklatott légkörben adta át március 20-án délelőtt Vix alezredes, az antant budapesti katonai missziójának vezetője, a párizsi békekonferencia február 26-i határozatát tartalmazó jegyzéket Károlyinak. Az okmány értelmében a magyar kormánynak a Szatmárnémeti-Nagyvárad-Arad vonaltól ekkor még keletre álló csapatait vissza kell vonnia mintegy 100 kilométer mélységben, szinte a Tisza vonaláig. A kiürített terület keleti részét a román hadsereg szállja meg, itt nyomban bevezetik a román közigazgatást.

 

A zóna nyugati részén 40-50 kilométer széles, semleges sáv létesül, amelybe Debrecen, Szeged és Gyula is beletartozik. Károlyi a délután 5 óra körül kezdődött minisztertanácsi ülésen javasolta a jegyzék elutasítását, tiszta szociáldemokrata kormány megalakítását, mely mellett megtarthatta a köztársasági elnöki tisztségét. A Berinkey-kormány elhatározta lemondását, és utolsó ülésének időpontját a következő nap délutánjára tűzte ki.

 

Március 21-én reggel Csepelen a fontosabb üzemek bizalmijai, a Katonatanács és a két munkáspárt képviselői elhatározták a főváros stratégiai pontjainak elfoglalását, ami meg is történt a nap folyamán. Délelőtt 10 órakor az MSZDP vezetősége, Böhm Vilmos javaslatára, döntött a KMP-vel való egyesülésről, a hatalom átvételéről és a Vix-jegyzék visszautasításáról. Az MSZDP és a KMP képviselői a kora délutáni órákban, a Gyűjtőfogházban aláírták az egységokmányt. Ennek értelmében az - ideiglenesen - Magyarországi Szocialista Párt nevet viselő egyesült párt megvalósítja a proletárdiktatúrát, létrehozza a hadseregét, és szövetségre lép Szovjet-Oroszországgal. Este 7 órakor összeült a Budapesti Munkástanács, amely egyhangúlag jóváhagyta az egyesülést, és proklamálta a proletárdiktatúrát.

 

Károlyit csak ezután értesítették telefonon arról, hogy a polgári demokratikus köztársaság megszűnt létezni. Tudatták vele azt is, hogy az ő aláírásával, de előzetes hozzájárulása nélkül kiáltványt tettek közzé, amelyben bejelenti, hogy lemond, és "átadja a hatalmat a proletariátusnak".

 

Késő este összeült a két párt vezetősége, és kijelölte a népbiztosokat, a Forradalmi Kormányzótanácsnak elnevezett kormány tagjait. Elnöke Garbai Sándor lett, tényleges vezetője azonban Kun Béla volt, aki a legfontosabbnak ítélt tisztséget, a külügyi népbiztosságot kapta.

 

 

forrás és címlapfotó: multkor.hu

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

JAMK Poetry versenyt rendeztek a legjobb slammerek számára Tatabányán, a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban. Az eseményre rekord számú érdeklődő látogatott ki, akik kíváncsiak voltak a legjobb slammerekre, valamint a verseny kimenetelére. A műsorvezető Taizs Gergő volt, aki szintén slammer, így kiváló érzékkel válaszották ki őt erre a feladatra. A slammerek között akadt olyan aki a messzi Pécsről utazott Tatabányára.

 

A könyvtár munkatársa és a program koordinátora Nagy Ádám elmondta, hogy az első és a második Poetryre mintegy negyven-ötven ember jött el, most azonban majdnem százhúsz. A slamerrek a Szívszakadás címmel megrendezett eseményen főleg Valentin- napi témákkal foglalkoztak. A verseny győztese végül Baranyai Barna lett.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kultura/slammerek-szovegeltek-a-szerelemrol-707997/

A Bányász kórházhoz hasonlóan a Tulipános Ház, vagy közkedveltebb nevén a Cifra Palota is szomorúan várja, hogy jobbra forduljon a sorsa. Pedig igazi városi csoda ez a régi kastély. És Tatabányának kevés van az ilyen csodákból, éppen ezért fontos figyelni rá(juk).

 

Pár évvel ezelőtt az hír járta, hogy megújul és egészségház lesz belőle. Reméljük, hogy elkészül nemsokára, és eredeti pompájában újra ragyogni fog.

Addig dúdolgatjuk, akár egy mantrát, azt a bizonyos Weöres-verset.

További képeket találnak itt a képgalériánkban.

 

 

 

Több cikk ...