Schmidt Csaba megküldte lapunknak válaszait a tatabányai azbeszt- és szeméthelyzettel kapcsolatban

helyi abszurd
Eszközök
Megjelenés

Feltettünk néhány kérdést Schmidt Csaba polgármesternek a város lakóit érintő ügyekben. Becsületére legyen mondva, megtartotta szavát és válaszolt kérdéseinkre, aminek természetesen nagyon örültünk. Azt már Önökre bízzuk, kedves olvasó, hogy mennyire elégedett a válaszokkal. Kétrészes sorozatunk első darabját olvashatják.

 

 

Megkérdeztük az azbesztmentesítéssel kapcsolatosan, nézzük mit tartott fontosnak polgármesterünk:

 

" A témakör az önkormányzat számára is kiemelten fontos, ezért örömmel fogadtuk a hírt, miszerint az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának márciusi ülésén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálja az azbesztmentesítés hatékony formáit. Bízunk tehát benne, hogy hamarosan folytatódhat Tatabányán is a korábban megkezdett azbesztmentesítési folyamat."

Te jó ég! Most kezdik el vizsgálni az azbesztmentesítés hatékony formáit? És mit jelent ez pontosan?

 

Kissé cinikus a válasz, látszik, hogy  a probléma nem lépte át a városvezetés ingerküszöbét.

 

Ezek szerint ez az azbesztmentesítés felfogható egy fajta Hungarikumként vagy netalán tán Tatabányaikumként?

 

Akkor fognak hozzá, ha valamely polgár beperli őket, hogy nem képesek megvédeni az állampolgárok egészségét?

 

És vajon tudja az azbeszt, hogy jelenleg nem nagyon van pénzünk a mentesítésre, így most nem olyan halálos? Nem okoz tüdőbetegséget, mellhártya-, illetve tüdőrákot? És, ha ezt meg is beszélték "vele", nem kérdezett vissza fölényesen, hogy "stadionra meg ilyenekre bezzeg futja, mi?

 

Tatabányán 2006-ban indult az a mintaprojekt, melynek során 2008-ig a Bánhidai lakótelep azbesztmentesítése történt meg. Ez valamivel több, mint 500 lakást jelentett, így a 2002-ben történt felmérés szerint, még azóta is  2047 lakás várja Tatabányán, hogy megszabadítsák a rákkeltő azbeszttől.

 

Városunkba jön egy rahedli fejlesztés: új piac, új könyvtár, űrközpont-vasútállomás, csak éppen az egyik legalapvetőbbel, az azbeszttel nem foglalkozik senki.

 

Van Tatabányának egy remek Környezetvédelmi Programja  a 2015-2020-as időszakra, amiben az azbesztmentesítési program folytatását a „különösen aktuális” projektek közé sorolták. Hogy mit jelent a „különösen aktuális”, azt nem tudjuk.

 

Másodikként arra szerettünk volna választ kapni, hogy véleménye szerint mi értelme van a legújabb szemétrendeletnek:

“Városunk önkormányzata tereink, utcáink tisztaságának megőrzését az egyik legfontosabb feladatának tekinti, amely közös ügyünk, csak összefogással érhetjük el. A kukák tartalmának szétdobálását pedig csak úgy előzhetjük meg, ha elkerítjük és zárhatóvá tesszük a hulladékgyűjtőket, így az illetéktelenek többé nem férhetnek hozzá a lakótömbök tárolóedényeihez. Annak érdekében, hogy ne jelentsen nagy anyagi terhet a gyűjtőedények zárhatóvá tétele, az önkormányzat pályázat útján jelentősen hozzájárul a körbekerítéshez, s így az önrész csak körülbelül 5000-7000 forint lehet lakásonként.”

 

 

Jó lenne, ha már az önkormányzat is tenne érte valamit, azon kívül, hogy mantrázza, hogy ez közös ügyünk. A közös ügyhöz hozzátartozna, hogy nem csak a lakóknak fontos, hanem az városvezetésnek is.

 

Most komolyan, átgondolta válaszát a polgármester? Amit a kukák köré tesznek, azt megakadályozza a körbekerítés, lezárás? Vagy netalán a következő lépésben a körbekerített kerítést fogjuk jogszabályilag körbekeríteni?

 

Nem lehet, hogy hogy a városházát kellene körbekeríteni inkább, hogy az ilyen dilettáns  szabályok bent maradjanak a falakon belül?

 

A társasházaknál a zárak esetén az ingatlanhasználónak kell biztosítania, hogy a kukás cég ki tudja nyitni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy vagy lesz egy rohadt nagy kulcscsomó a szolgáltató emberénél, vagy kedves ingatlantulajdonosok, Önök fognak a kukák mellett állni és várják, mikor jön a szemetes autó, hogy kinyissák nekik a zárat. Ha nem tud a szolgáltató hozzáférni, ott marad a szemét, majd jönnek legközelebb.

 

Kíváncsi arra, mit gondol a polgármester az épülő munkásszállásról illetve érez-e felelősséget a foci klub tönkretételében?

 

Megtudhatja hamarosan megjelenő következő cikkünkből.