Néhány héttel ezelőtt villámcsapásként érte a hír a munkavállalókat, hogy az Országgyűlés elé került egy, a Munka Törvénykönyvének módosítására irányuló indítvány, mely jelentősen kibővítette volna a munkaadók munkaidőkerettel való egyoldalú gazdálkodásának lehetőségét.

 

Azt írja Bencsik János képviselő, hogy Tatabánya polgármestereként, majd országgyűlési képviselőként meglehetősen sokat foglalkoztam a hazai gazdaság fejlesztésének lehetőségeivel. Éppen ezért megalapozottan állítja, hogy a gazdasági versenyképesség nem a munkaerő olcsóságában, vagy a munkavállalói jogok megnyírbálásában érhető tetten.

Ezek után persze nem értjük mire fel ez a sok összeszerelő üzem a környéken.

 

Jelenleg a munkáltató egyoldalú döntése alapján legfeljebb 6 hónap lehet a munkaidőkeret tartama, ha a munkavállaló foglalkoztatása megszakítás nélküli tevékenység keretében történik. Kollektív szerződés megléte esetén ez 12 hónapos intervallum is lehet. A már visszavont indítvány ez utóbbit 36 hónapra szándékozott növelni.

 

A következő sorok a képviselő Facebook oldaláról származnak:

 

“Lehetővé tette volna a munkaidőkeret hosszabb időtartamú termelési ciklusokhoz való igazítását, ám csak abban az esetben, amennyiben erre kollektív szerződésben kerül sor. A munkaidőnek ilyen hosszú időtávon történő egyenlőtlen szétosztása azonban veszélyeket is hordozna magában. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás következtében a munkavállaló munkabére ugyanis jelentősen ingadozna.

 

Azzal a kérdéssel, hogy a munkavállaló a rendkívüli munkavégzéséért járó díjazást mikor kapja meg, a módosítás külön nem foglalkozott, mely egy hosszabb időtartamú munkaidőkeretnél nem mellékes kérdés. A munkavállalóval ugyanis a munkáltató csupán a munkaidőkeret lejártakor kellett volna, hogy elszámoljon, ami egy hároméves ciklus esetében jelentős feszültség forrása lehetett volna.

 

Az a dolgozó, akinek jelentős munkabérrel tartozik a munkáltatója, az bizony nehezen mozdul. Ehhez a barátságtalan indítványhoz még egy, a pihenőidővel kapcsolatos méltánytalanság is társult volna.

 

‘A tervezet ugyanis havonta legalább egy pihenőnap kiadását írta volna elő, tehát a munkaidőkeretben foglalkoztatottakat a munkaadó akár arra is kötelezhette volna, hogy heteket dolgozzanak végig folyamatosan, pihenés nélkül.

 

Egy magát ki nem pihenő munkavállaló viszont többet hibázhat, s növekedhet a munkahelyi balesetek száma is.”

 

A törvényjavaslatot visszavonták, s a további egyeztetésekre csak a munkavállalói érdekképviseletek bevonása mellett kerülhetne sor.

 

‘Azt nem értjük, hogy milyen lépéseket tesz, hogy ne utólagosan és a felháborodást kiváltva kerül sor a súlyos méltánytalanságot okozó törvénykezés megváltoztatására.

 

Kicsit hamarabb kell felébredni képviselő úr!

 

Kerestünk Lukács Zoltán és Vágó Sebestyén képviselőknél is a témába vágó információt, de náluk nem találtunk semmit. Gondoljuk nem volt idejük ilyen aprósággal foglalkozni, vagy nem tartották fontosnak.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A napokban elmentünk Pleier Tamás lakossági fórumára, hogy megtudjuk, vajon milyen csoda fog történni a helyi közösségi közlekedésben, ugyanis a képviselő szakértő vendégeket is hívott a lakossággal való találkozásra.

 

Csodát nem láttunk, ellenben bizonytalanul válaszoló szakembereket igen.

 

Az új menetrendet próbálták elmagyarázni, csak éppen az átgondolást nem érzékeltük, mit miért és hogyan terveztek. Örülünk, hogy elmentek Szegedre, hogy megnézzék az ottani jól működő rendszert, reméljük ebből profitálni fog Tatabánya is.

 

Az mondjuk már előrelépés, hogy valószínűleg most nem győri főiskolásokkal terveztették meg az útvonalakat, mint ahogy volt már rá precedens korábban.

 

Azfurcsa volt, hogy ott helyben, azonnal szerettek volna a városlakóktól véleményeket kérni arról a tervezetről, ami egyrészt nem elég átlátható, másrészt, ők egy éve dolgoznak rajta.

 

‘Megtudtuk azt is, hogy valószínűleg 2018 elején lesz szolgáltató-váltás, vagyis, akkortól lép be a képbe a helyi buszos cég, ami ugye nem egy erős tervezésre vall.

 

Ilyenkor azért már illene tudni, hogy pontosan mikor hajtanak végre egy ilyen jelentős, a város életét nagyban befolyásoló akciót.

 

A T-Busz képviselője azt elmondta, hogy az egy éves csúszásnak részben financiális okai vannak, menetközben kiderült, hogy be lehet húzni erre egy csomó EU-s pénzt.. Arról ne álmodjon senki, hogy az új cég, szép új buszokkal fog indulni majd.

 

Annyira terveznek az új buszos cégénél, hogy nem tudták megmondani, hány ember utazik teljes árú jeggyel és bérlettel. Akkor, hogyan terveznek például költségvetést, de tényleg? Azt mondták, azt csak a jelenlegi szolgáltató tudna mondani, de azt ígérték nem fog a városi költségvetésnek többe kerülnie, mint amennyit most ráfordít.

 

Kiderült, hogy a  tervezés során nem számoltak a Turul-mozi helyén épülő új piaccal, lehet, hogy már tudják, hogy nem fog elkészülni?

 

Az ígéretek között szerepel, hogy az elektronikus jegyrendszer infrastrukturális feltételeit megteremtik, már csak jogszabályi kérdéseket kell tisztázni, tehát pl Tatabánya kártyával, céges belépő kártyával, is lehet majd közlekedni a jövőben a helyi buszokon.

 

Annyi még a tisztázandó kérdés, és a bizonytalanság, hogy akár több városi konzultációt is megérne az ügy, láthatóan az utazó közönség jobban átlátja az egészet, mint a leendő cég munkatársai.

 

Már csak az a kérdés, hogy az idei második félév mennyibe fog kerülni, ha újra kell kötni a KNYKK-val a szerződést.

 

G.Zs.

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Egyik ismerősöm mesélte még a 2014-es választások idején, hogy a szomszéd átjött hozzá a választás napján, hogy elmentek-e már választani, mert ha nem, menjenek gyorsan, mert fontos, hogy nyerjen az épp regnáló hatalom. Az ismerősöm köpni-nyelni nem tudott, valamit hebegett és zavartan becsukta az ajtót.

 

Azzal, hogy a közéleti politikai aktivitásra noszogatjuk egymást nincs is gond, nem baj, sőt kívánatos lenne, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak, eszmét cseréljenek egymással.

 

Az már más lapra tartozik, hogy ma már ezen túl vagyunk, inkább az az érzésünk, hogy sokan bele akarna pofátlankodni a másik életébe, ami nonszensz.

 

Nekem erről Orwell 1984-es regénye jutott eszembe, hogy a Nagy Testvér figyel téged, meg lehet, hogy sok „kis testvér is.”

Egy ideje ilyen szemmel figyeljük a közéletet, és meg kell mondjuk, jó néhány levelet kapunk ezzel kapcsolatosan.

 

Kialakul-e vajon a Nemzeti Besúgás Rendszere újra, amely nagyon rossz emlékeket idézhet fel.

 

‘Vannak hírek arról, hogy a munkahelyeken munkaidőben választási ajánlásokat, nemzeti konzultációnál válaszokat kell gyűjteni.

 

Összegzik az eredményeket és aki nem megfelelően teljesít repülhet az állásából?

 

Sok helyen működik az öncenzúra illetve a kollégák kollégákról jelentenek, mennyire hű a hatalomhoz és  miután elkönyvelték az embert, valamiféle fokmérője lehet egy pozíció betölthetőségének.

 

Manapság nincs kimondva, hogy feltétel, de sokszor tapasztalja az emberfia, hogy másként nem lehet érvényesülni. Sőt hírek szólnak arról, hogy utána nyúlnak egyeseknek bármeddig és bárhová, állásokról tiltják le satöbbi.

 

Nemrég megkaptuk a nemzeti konzultációs levelet, örültünk is nagyon, hogy újra sok milliárdot költenek el fölöslegesen. Konzultálhatnának már velünk tényleg a tatabányai embereket érintő valós kérdésekről is.

 

Kíváncsi leszek, mit mond majd az ismerősöm, átment-e a szomszéd ellenőrizni, hogy kitöltötte és visszaküldte- a nemzeti konzultációt.

 

‘Vajon vezetik rólunk a párthűség ügyi dossziét, ahová a rendszer hangyaszorgalommal gyűjti az információkat, utánunk néznek a Facebookon, elolvassák az emaljeinket?

 

A régi (Kádár-kori) reflexek tehát még mindig működnek, csak más köntösbe bújtatják a kommunikációs szakemberek.

 

címlapfotó: erdely.ma

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Az április közgyűlés egyik érdekes, de rövid ideig tartó kérdése lesz, hogy a városi közgyűlés csatlakozzon-e az európai béruniót célzó polgári kezdeményezéshez. Bár az egyik ellenzéki képviselő beadványa tényleg szuper meg minden, de szerintem azért egy kicsit álnaiv. És el is el is lesz kaszálva, bár azért várjuk ki a végét.

 

Tartok attól, hogy a bérunió felvetése most inkább a kampány része, mintsem őszinte gesztus a választópolgárok felé.

 

A kezdeményezés célja leegyszerűsítve, hogy az Európai Bizottság tűzze napirendre a bérfelzárkóztatás kérdését, aminek az a lényege, hogy közép-kelet európai régióban is keressenek annyit az emberek, mint nyugaton. Ugyanis mindenki tudja, hogy például Tatabányán egy dolgozó a töredékéért dolgozik, mint egy ugyanolyan pozícióban dolgozó osztrák kollégája.

 

Azt azért mindenki pontosan tudja, hogy ilyen felzárkóztatást nem lehet egyik pillanatról a másikra véghezvinni, minimum évtizedek kellenek hozzá, meg az hogy a nyugat-európai bérek addig ne változzanak szinte semmi.

 

De azért kíváncsiak leszünk a csütörtöki döntésre.

 

Lesz erről helyi konzultáció?

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Lassan egy hete történt az a felfoghatatlan kettős gyilkosság, amely mélyen megrázta a várost. Az eset felszínre hozta a közbiztonsággal kapcsolatos aggályokat, félelmeket és ezúttal Schmidt Csaba által közzétett bejegyzés – amelyben arról biztosít bennünket, hogy a rendőrség a lehető legnagyobb erőkkel dolgozik – meglepő módon negatív kommenteket is kapott. Ami pedig még meglepőbb, hogy a kommentek nem kerültek törlésre.

 

Nem ez az első eset az elmúlt időszakban, hogy a város neve gyilkosság miatt szerepel az országos csatornák hírműsoraiban. Boldogok ugyan vagyunk, de félünk. A napokban drogosok garázdálkodtak, és az esti órákban a négysávos úton gyakran van autóversenyzés.

 

Nem beszélve olyan apróságokról, hogy pl. a régi Ságvári úton járda hiányában „lakó pihenő övezet” táblával megoldva a közlekedést, biztosan nem 20 km/órával közlekedő autósokkal találkozunk.

 

 

‘A tragédia újfent ráirányította  a közvélemény figyelmét a szomorú tényre, hogy a közbiztonság igencsak ingatag a városban.

 

Annak ellenére történnek lopások, rablások, testi sértések, hogy a városban több, mint 70 térfigyelő kamera rögzíti az eseményeket.

 

Bár tudjuk, hogy a rendőrségi kiszállt a kamerák képeinek figyeléséből és ellenőrzéséből, a városnak passzolta át a feladatot, amiről bővebben ITT.

 

A lakosság továbbá azt nehezményezi, hogy a rendőrök legtöbbször ott vannak jelen, ahol nagy veszély ugyan nincs, de büntetni lehet, míg ott, ahol tényleg munka lenne, ott, ahol esetleg emberek kerülhetnek veszélybe elég gyatra a rendőri jelenlét.

 

‘Ilyen nagyszerű példa volt az is, amikor az ipari parknál végeztek útfelújítási munkálatokat. A táblákat nehezen lehetett értelmezni, a büntetést annál könnyebb volt megszerezni.

 

 

A kommentek között pedig a legszomorúbb, hogy már annak is örülünk, ha egy-két negatív bejegyzés látható marad, még akkor is, ha van közöttük olyan, ami csak arról szól, hogy „leírnám, de nem merem…”.

 

Egyszóval, állítsuk helyre a közbiztonságot! 

 

D.Sz.

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Amint a képeken is látható érdekesen képzelik el a fűnyírást Tatabányán. Vagy lehet, hogy így oktatták őket, esetleg ez az elvárás, az új trend?

 

Ha már mindennek van trendje, miért pont a fűnyírásnak ne lenne.

 

Esetleg új a főnök a fűnyírási főosztályon, ki tudja, de nem értem, mért kell olyan munkát végezni, amitől még Mulder csóválná a fejét, hogy ez bizony nem emberi kéz munkája, ha nem a világot megszálló és a háttérből irányító földönkívüliek, de minimum háttérhatalmak műve.

 

 

 

 

Már csak azért mert nem találni benne emberi ésszel felfogható rendszert. Hogy miért pont ezt, miért pont így?

 

És mit jelentenek ezek az alakzatok, így üzennek egymásnak az ufók?

 

Vagy valaki csak úgy tessék-lássék nekiállt nyírni, ha már muszáj, ha már pont neki…

 

Közben elmerengett az élet és a város dolgain…

 

De azt hiszem, inkább a földönkívüliek verzió az igaz.

 

Vigyázat, itt vannak, köztünk, és…!

 

 

 

Itt hagyják a füvet!

 

G.Zs.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Egy évről három évre emelné a munkaidőkeret maximális időtartamát a kormány. Egyeztetés, konzultáció semmi. Pedig hát nagyon szeretnek konzultálni.

 

Látszólag.

 

Azért az lássuk be, ez az egyik legpofátlanabb, legvérlázítóbb javaslat mostanában, pedig volt már egy csomó.

 

Aki munkaidőkeretben dolgozik, pontosan tudja, sokkal kiszolgáltatottabb lesz munkavállalóként, ha megszavazzák. És megszavazzák, mert nem akar ellentmondani senki.

 

Eddig egy évig sakkozhatott a munkáltató az emberek szabadságával illetve, hogy  ami a munkaidőkeret lényege, azzal, hogy mit fizet ki túlóraként, és mit nem, vagy csak a keret lejárta után.

 

Hogy nem túlórát fizeti ki a munkáltató, hanem átütemezi a dolgozó munkaidejét, és mondjuk hétköznap is becsúszik egy szabadnap, amit tévedés ne essék, nem azzal bérrel fizet, mintha túlórázna az ember, hanem simán. Í

 

Így nyúlnak le egy csomó pénzt az emberektől, amihez a képviselők asszisztálnak.

 

Ráadásul bármikor be lehet rángatni az embereket, mondjuk egy szombati túlórára, mondván, a munkaidőkeret miatt megteheti.

 

Ez a rendszer teljes egészében a munkáltatók érdekeit szolgálja, és a pénztárcájukat kíméli pofátlan módon.

 

Egy közeli munkahelyen úgy működik a túlóra kifizetése, hogy ha szerdáig bejelentik a túlórát, akkor nem fizetik ki, hanem úgymond „lecsúszható”, ha utána, akkor kifizetik.

 

Mondjuk, ha nem tudja kivenni azokat a napokat a dolgozó, mert a cég nem engedi el, akkor a munkaidőkeret végén kifizetik, de ha jól emlékszem, nem százszázalékban.

 

Mert ugye a legtöbb esetben az történik, hogy hiába dolgozott valaki plusz napot, nem veheti akkor ki, amikor ő akarja, csak ha megengedi a cég. És előfordul, hogy az munkaidőkeret ideje alatt nem engedi. Tehát még itt sem választhat a munkavállaló.

 

Minden a munkáltatón múlik.

 

A mostani javaslat legdurvább példája az lehetnek, hogy a rendkívüli túlmunkát csak három év után fizetné ki a cég a dolgozójának.

 

Magyarország erősödik. Gratulálunk!

 

címlapfotó: hvg.hu

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Több cikk ...