Gnám Tamara a Tatabányai Sport Club vívó szakosztályának kitűnő sportolója. Tamara egész éves magabiztos versenyzésének köszönhetően 2016-ban megnyerte az összetett magyar ranglistát a kadet korosztályában és a junior korcsportjában is, így két korosztályban is kiharcolta az indulást az Európa Bajnokságon és Világbajnokságon, ahol szép helyezéseket szerzett. Tamara a Bárdos László Gimnázium 11. osztályos tanulója. Edzője: Plásztán Attila

 

Pákozdi Éva a Tatabányai Sport Club súlyemelő szakosztályának nagyszerű sportolója. 2016. évben jó teljesítményt nyújtott. Szorgalmának és adottságainak köszönhetően a magyar válogatott tagjaként szerepelhetett az Olimpiai Reménységek Versenyén Lengyelországban, ahol csapatban 3. helyezést ért el. Az Ifjúsági Európa Bajnokságon lökésben a 7. helyen végzett. Éva a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközép Iskola 11. osztályos tanulója. Edzője: Pócza Károly

 

Réczi Bianka a Tatabányai Sport Club birkózó szakosztályának tehetséges sportolója. Szorgalmas, jó adottságokkal rendelkező birkózó, a 2016. évben immár 6. világversenyén volt magyar válogatott, a junior Európa-bajnokságon 5., a junior világbajnokságon pedig 7. helyezést ért el. Utánpótlás korcsoportokban ez idáig 13 magyar bajnoki helyezést szerzett. Bianka a Bánki Donát Szakközépiskola 11. évfolyamos tanulója. Edzője: Katona Géza, Turák Pál

 

Schmölcz Márk Xavér a Tatabányai Sport Club atlétika szakosztályának kiemelkedő sportolója. 2016-ban Junior Világbajnokságon 6. helyezést ért el, töretlen fejlődést mutat, professzionális hozzáállással, alázattal és céltudattal hajtja végre a kijelölt edzésmunkát. Xavér a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközép Iskola tanulója. Edzője: Schäffer Tamás.

 

Gyurkovics István földrajz testnevelés szakos tanár, kézilabda edző. Neve összeforrt a tatabányai női kézilabdaélettel, hiszen 35 éve kötelezte el magát a kézilabdázás mellett.

Jelenleg a Dózsa György Sportiskola Általános Iskola testnevelő tanáraként foglalkozik a kézilabdás utánpótlással. Nevéhez fűződik a 18 éve megrendezésre kerülő INTERBALL Nemzetközi Leány Kézilabda Torna. Jelenleg is több volt tanítványa szerepel a korosztályos válogatottakban.

A kiemelkedő kézilabda eredményeken kívül a mozgássérültek sportjában a Humanítás SE alapítójaként és edzőjeként 1984-1993 között több válogatott játékost és paralimpiai játékost nevelt ki, meghatározó szakembere volt a mozgássérültek sportjának. Következetes és céltudatos testnevelői-edzői életútjával követendő példát mutat Tatabánya valamennyi polgárának.

 

Címlapfotó: youtube.com

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Sztár Fesztivál keretében, április 24. és 26. között. Megyénk diákjai közül nyolc döntősből öten végeztek dobogós helyen.

 

A fesztivál szerdai záróünnepségén 41 szakmában hirdették ki az első három helyezettet és köszöntötték a felkészítőket. Idén az informatikában bővítették a vetélkedőt, már 6 szakmával szerepelt a terület. A rendezvényt tíz éve támogató szakiskoláknak, vállalatoknak jubileumi emléklapokat adtak át.

 

Megyénkből nyolc diák jutott az országos döntőbe, ahol öten dobogós helyen végeztek. Szerszámkészítő szakmában országos első helyet ért el Berthold Zsolt, (Géza F. TSZC Esztergom). Országos második helyezett lett gépi forgácsoló szakmában Üveges Szebasztián (Géza F. TSZC Esztergom).

 

Szintén második helyet ért el az elektronikai technikusok versenyében Gelbmann Róbert (Műszaki TSZC Tatabánya), valamint az infokommunikációs hálózatépítő és szerelők között Komáromi Richárd (Széchenyi I. TSZC Komárom). Asztalos szakmában országos harmadik lett Zsebők Patrik (Bánki Donát TSZC Tatabánya).

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban.

 

Az elismerést a kőművesek versenyén legjobban szereplők vehették át Dr. Szerencsés Lászlótól és Juhász Istvántól. A díjazottak Adorján Andor (arany) Szekszárdról, Tóth Krisztián (ezüst) Kecskemétről és Garai Gábor (bronz) Hódmezővásárhelyről. A szerszámkészítő szakmában nyújtott kimagasló helytállásáért Iványi Lászlót a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerő oklevelével és tárgyjutalmával tüntették ki.

 

A verseny 3 fordulóból állt, idén országosan 5255 diák indult, a második fordulóba 456-an jutottak be, míg az országos döntőbe 224 tanuló érkezett, 102 oktatási intézményt képviselve, a határon túlról is. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők - 2017-ben a tanulók 86 százaléka - felmentést kapott a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

 

A fesztivált 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre a megyei kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 ezer diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

 

2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának.A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél népesebb, 25 fős versenyzői csapatot fog nevezni. A rendezvényre 2018 szeptember végén 80 ezer látogatót is várnak a szervezők.

 

Címlapfotó: KMKIK Facebook-oldala

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Bányász vagyok című könyvét mutatta be Ladányi András a nagyérdeműnek hétfőn délután, a Tatabányai Múzeumban. A dedikálással egybekötött bemutatót A. Pál Gabriella múzeumigazgató nyitotta meg, majd Kiss Vendel történész üdvözölte az egybegyűlteket.

 

Ladányi András író, szerkesztő Nyíregyházán született. Tizenöt évig dolgozott a tatabányai bányában vájárként, később népművelőként a tatabányai Népházban. 1977-től 1983-ig a bányászszakszervezet budapesti központjában a kulturális osztályon az iparág közművelődését irányította, majd 1983-tól 2002-ig a bányászszakszervezet központi lapja, a BÁNYAMUNKÁS főszerkesztője.

 

Különböző napi-, heti- és havilapokban jelennek meg írásai. Újságírói munkája mellett könyveket ír. Az első kötete 1984-ben jelent meg, 2016-ban pedig a harminchatodik -írja a tatabanya.hu.

 

Díjai: Kiváló Dolgozó (1970), Kiváló Munkáért (1979,1986), Szocialista Kultúráért (1983), Kiváló Bányász (1973,1995), Borbála Emlékérem (2000). Bányász Szolgálati Érdemérem bronz, ezüst és arany fokozatai. Emléklap az 50 éves szakszervezeti tagságért (2012). 1973-ban Tatabánya Város Tanácsától a város fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért oklevelet kapott.

 

Irodalmi munkásságáért és főleg a 2000-ben írt Váci Mihály ,,ÉIj tiszta tüzeidben"című irodalmi szociográfiájáért 2001-ben megkapta az MSZOSZ Irodalmi Díját. 2009-ben Váci Mihály-díjjal és Váci Mihály Emlékéremmel ismerték el munkáját. 2013-ban Tiszteletbeli Kékcsei Polgárnak választották. A Váci Mihály Kör titkára (2004-2012), 2012-2015-ig a Váci Mihály Baráti Társaság (Budapest) elnöke.

 

Címlapfotó:tatabanyaianzix.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

A felnőtt lakosok körében országosan a Kossuth és a Petőfi Rádió a leghallgatottabb, míg a területi bontásban a helyi rádiók töltenek be domináns szerepet. Ez derült ki a közelmúltban lezárult hallgatottsági mérésekből.

 

Az Inspira Media Research mérései szerint a vidéki helyi rádiók között a 18-59-es korcsoportban a legnagyobb napi hallgatói elérése a tatabányai központú Forrás Rádiónak van (57,6 százalék), a második leghallgatottabb a debreceni Best FM (54,4 százalék), míg a harmadik a szegedi Rádió 88 (53,9 százalék). A Forrás Rádió Tatabánya mellett Komáromban is rendelkezik frekvenciával, és reményeik szerint hamarosan Esztergomban is szólhat majd az országos összevetésben leghallgatottabb helyi rádió.

 

A Turul Média Kft. többségi tulajdonosa, Havellant István a munkát és az azzal elérhető sikereket emelte ki. „2007-ben, amikor szerepet vállaltam a helyi rádiózásban, és megalapítottuk a Forrás Rádiót, azt tűztem ki célként, hogy a megye vezető médiumává váljunk. Ezt már 2013-ban elértük, tehát újabb és merészebb terveket fogalmaztam meg a magam és a kollégáim részére.

 

Ez nem volt más, mint hogy az országos megmérettetésben is érjünk el dobogós helyezést. Az, hogy felálljunk a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, csak dédelgetett álom volt, bár a magam részéről hittem benne, hogy ez a cél is elérhető kemény és kitartó munkával.

 

2014-ben 42 százalékkal már a harmadik helyen álltunk az ország valamennyi helyi rádiójának listáján, most pedig elérkezett az idő, amikor a legjobb mutatókat tudjuk felmutatni. Mindezért köszönet illeti kollégáinkat, és persze a hallgatóinkat, akik minden napjukat velünk töltik. Habár a megyében még akad lefedetlen terület, mindig is törekedtünk arra, hogy Kisbértől Tatán és Tatabányán át Esztergomig ellássuk információval a hallgatókat."

 

Címlapfotó: sportagvalaszto.hu

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Május 4-én, csütörtökön, 16 órakor a tatabányai Síkvölgyi úti temetőben helyezik végső nyugalomra a múlt vasárnap elhunyt Földi Imrét.

 

A magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója 1955 és 1978 között a Tatabányai Bányász színeiben versenyzett, majd ugyanitt edzősködött 1976-tól 1988-ig. A magyar válogatottban 1959-től 1977-ig szerepelt, öt olimpián, tíz világbajnokságon és 13 Európa-bajnokságon indult. Pályafutása alatt húsz alkalommal állított fel világcsúcsot és félszázszor magyar csúcsot. Ötször volt az év magyar súlyemelője.

 

Földi Imrét Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Tatabányai Sport Club is saját halottjának tekinti.

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Sopotnik Zoltán (1974) költő, meseíró és szerkesztő vehette át hétfőn a Sziveri János díjat.

 

Április 10-én, hétfőn 26. alkalommal adták át a fiatalon elhunyt, legendás délvidéki költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat Veszprémben. A 2017. évi díjazott Sopotnik Zoltán, akinek legutóbbi verseskötete Moszkvics címmel tavaly novemberben jelent meg, Pollágh Péter szerkesztésében.

 

Sopotnik Zoltán 1974-ben született Salgótarjánban, jelenleg Tatabányán élő költő, prózaíró, meseíró, szerkesztő, újságíró, a 2017 januárjában indult Független Mentorhálózat alapító tagja.

 

A Sziveri Társaság elnöke, Reményi József Tamás köszöntőjében elmondta, hogy egyre több fiatal irodalmárnak fontos Sziveri János költészete és hagyatéka. Reményi hozzátette, hogy az elismeréssel Sziveri radikalizmusához és szelleméhez méltó teljesítményt díjaznak évről évre. A díjazottak között az irodalmárok mellett fim-és színházi rendező is szerepel.

 

„Sorai, noha nincs rím a végükön, mégis igazi verssorok, legtöbbször valódi tartalmi egységek, melyek nem csupán azért íródtak rövidebbre, hogy a vers vizuális látszatát keltsék. Szövevényes gondolatvilágát nem az esztétikai tetszeni akarás világítja be, hiszen az éppen a kánonba történő kényelmes belesüppedést jelentené. Nem aprózza el, csak a jelentős mozgatja meg” –írja Sopotnik legutóbbi kötetéről egyik kritikusa.

 

Címlapfotó: veol.hu

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A Tatabánya Mustangs és az Újpest Bulldogs összecsapás lesz 2017. április 9-én vasárnap 15 órától Tatabányán az Olimpikon úti művüfes pályán.

A jelenlegi egyesület elődje, a Tata Mustangs amerikai futball csapat 2006-ban alakult a tatai Megalodus SE szakosztályaként. Nagy változásokat 2009-hozott, akkor került át a csapat a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd SE-hez, azóta is ennek az egyesületnek a szakosztálya.

 

Első bajnoki szezonjukat 2009-ben játszották az MAFSZ Divizió III.-as bajnokságban. A Liga átszervezésének köszönhetően 2011-től a Divizió I.-ben küzd a Mustangs.

 

Azóta minden szezonjukban rájátszásban voltak, de döntőn való részvételt nem sikerült kiharcolniuk. 2015-ben a csapat Tatabányára költözött, azóta a Vulkán Tömegsport Egyesület szakosztályaként működik. 2016-ban kiesett a Divízió I-ből, és 2017-ben a DIV II-ben indul.

 

Legjobb Eredmények:

 

2011. – V. Cellect Arena Bowl – II. hely

2013. – MAFL Divizió I. – III. hely

2014. – MAFL Divizió I. – III. hely

 

A tavalyi év mélyrepülése után úja lendületben a Tatabánya Mustang Amerikai Football Csapat. Bár a Divízió II-ben folytatják tovább, remélik, hogy minél hamarabb feljebb jutnak ismét. A csapat egyre ismertebb a városban, egyre többen látogatnak ki a meccsekre. A Mustangs tagjai remélik, hogy egyre többen érdeklődnek majd a látványos sport után.

 

Címlapfotó: Tatabanya  Mustangs

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 Több cikk ...