Tatabányai költő kapta idén a Sziveri János-díjat

Helyi spíler
Megjelenés

Sopotnik Zoltán (1974) költő, meseíró és szerkesztő vehette át hétfőn a Sziveri János díjat.

 

Április 10-én, hétfőn 26. alkalommal adták át a fiatalon elhunyt, legendás délvidéki költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat Veszprémben. A 2017. évi díjazott Sopotnik Zoltán, akinek legutóbbi verseskötete Moszkvics címmel tavaly novemberben jelent meg, Pollágh Péter szerkesztésében.

 

Sopotnik Zoltán 1974-ben született Salgótarjánban, jelenleg Tatabányán élő költő, prózaíró, meseíró, szerkesztő, újságíró, a 2017 januárjában indult Független Mentorhálózat alapító tagja.

 

A Sziveri Társaság elnöke, Reményi József Tamás köszöntőjében elmondta, hogy egyre több fiatal irodalmárnak fontos Sziveri János költészete és hagyatéka. Reményi hozzátette, hogy az elismeréssel Sziveri radikalizmusához és szelleméhez méltó teljesítményt díjaznak évről évre. A díjazottak között az irodalmárok mellett fim-és színházi rendező is szerepel.

 

„Sorai, noha nincs rím a végükön, mégis igazi verssorok, legtöbbször valódi tartalmi egységek, melyek nem csupán azért íródtak rövidebbre, hogy a vers vizuális látszatát keltsék. Szövevényes gondolatvilágát nem az esztétikai tetszeni akarás világítja be, hiszen az éppen a kánonba történő kényelmes belesüppedést jelentené. Nem aprózza el, csak a jelentős mozgatja meg” –írja Sopotnik legutóbbi kötetéről egyik kritikusa.

 

Címlapfotó: veol.hu

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!