Nemrég kaptuk ezt a történetet, gondoltuk, megosztjuk Önökkel is.

 

„Minap hazaértem munkából majd ablakot nyitottam, jó idő volt, jöjjön be a friss levegő. Egy középkorú férfi vitatkozott éppen egy fiatal sráccal közvetlen az ablak alatt. Azt láttam még, hogy a férfi tovább ment a másik lépcsőház felé és a srác még az ablak alól utána kiabálta, hogy: "Csak azért nem bántom mert segített a családomnak". Kikerekedett szemmel elkezdtem az otthoni teendőim, de fél perc sem telt el járókelők rémületét hallom. Ismét kinézek és azt látom, hogy a férfi a földön fekszik elterülve. Azonnal leszaladtam, közben egy férfi telefonált és kérdeztem is tőle egyből, hogy mentőt hívott? Mások csak 4-5 méterről bámultak az arcukat fogva. Odamentem a sérülthez, koponyája hátul erősen vérzett és a szája is tele volt és "gluggyogott" mintha levegő után kapkodna. Nagyon megijedtem nem tagadom, nem voltam még ilyen szituációban. Két dolog fordult meg a fejemben, egy időben: Most fuldoklik vagy nyelni próbál?  Illetve, hogy oldalfekvésre elmozdíthatom-e? Nem sérül-e a gerincoszlopa? 


Szerencsére egy nő és párja odajött, és ha jól emlékszem azt mondta, a kórházban dolgozik és helyeselt az oldalra fordításra. Oldalra fektettük és én tartottam a fejét a gerincoszlopnak megfelelően egyenesen, amíg a mentők ki nem érkeztek. Kértem egy marék zsebkendőt vagy valamit, amit a vérzésre tehettem, mert senki meg se kérdezte mit segíthet a körülöttünk állók, bámészkodók közül. Egy rövid ideig még nem reagált a kérdéseinkre, de aztán elkezdett beszélni, de egyértelműen kiesett neki egy kis idő, azt se tudta, hogy megütötte valaki és hol van.

 

Mentők gyorsan kiérkeztek és átvették, ellátták a férfit. Rendőrt ők hívtak és mentőautóba vitték a sérültet. Negyed órával később kezdett emlékezni. Nevén is nevezte a rendőröknek az elkövetőt, akik mint valami rendőrségi törzsvendéget ismertek is.   A Késő délutáni kutya sétáltatás közben, akárhányszor lenéztem a kezeimre azt láttam mintha még mindig csupa vér lenne, nagyon rossz volt! Nagyon sokszor megfordult a kérdés a fejemben, miért nincs elsősegélynyújtásról bizonyos óraszám az iskolákban? Nincs jogosítványom így még azon az apró képzésen sem vagyok túl, és azt sem értettem, hogy 8-10 járókélő miért csak állt egy helyben amíg én leszaladtam az emeletről a lakásból, amíg a mentők kiérkeztek.”‘Tanulságos történet. A közbiztonság helyzetéről már elég sokat írtunk a napokban, úgy látszik, szinte minden nap történik hasonló a városunkban. Viszont az elsősegélynyújtás oktatása az egyik alap dolog, amit az iskolásoknak meg kellene tanítani, illetve, hogy miként viselkedünk ilyen helyzetekben, ne ijedjünk meg, ha valaki előttünk esik össze az utcán, vagy véresen hever a földön.

 

Gondolom, szituációs játékokkal is sokat lehetne segíteni, azon felül, hogy az órán szépen megtanítanánk az elősegélynyújtás alapjait. És ami még fontosabb: a szülőkkel együtt, mert sokszor mi felnőttek, sem tudjuk, mit kezdjünk az ilyen helyzetekkel, és pánikba esünk. És ha olyankor, nem segítünk félelemből, amikor a gyerek is velünk van, milyen példát lát majd?

 

A munkahelyeken vannak önkéntes elősegélynyújtók, de előfordult, hogy kötelezően ráböktek valakire, hogy na, te mész a tanfolyamra, mert valaki kell, hogy menjen, és éles helyzetben bizony elájult az illető.

 

Azt hiszem, az élet minden területén sokkal jobban oda kellene figyelni erre, akár valami társadalmi programot kidolgozni, esetleg kampányt, ha már annyira szereti a kormány a kampányokat. Mennyire jobban nézne ki a Brüsszelt megállítani akaró és hasonló jellegű óriásplakátok helyett, a sok Merj segíteni!, vagy Ments éltetet! jellegű poszter. Ráadásul pozitív üzenetet hordozna, nem úgy, mint a mostaniak. Tele vagyunk rossz hírekkel, katasztrófa híradókkal és még az utcán is a politikai mocsok ömlik ránk, nem csoda, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Legalább az utcán lehetnének hasznos és pozitív plakátok.

 

Címlapfotó: alon.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság évente egy alkalommal nagyszabású gyűjtőmunkát rendez az ország egy-egy pontján. A botanikusokat és zoológusokat tömörítő civil szervezet célja, hogy  két nap alatt, a kijelölt területen minden élőlényt, legyen az növény, állat vagy gomba meghatározzanak és listára vegyenek.

 

Az efféle villámfelméréseket Biodiverzitás Napoknak vagy röviden BioBlitznek nevezik. A hazai rendezvényeken mintegy 50-60 biológus szakértő járja át a tájat keresztül-kasul és gyűjti be megfigyeléseit. A maga nemében egyedülálló eseményt a Társaság idén a Tatabányához tartozó Csákányospuszta környékén, a Vértes északi lejtőjén tervezi megrendezni június első felében.

 

 

A felmérés előkészületeit jóval korábban el kell kezdeni. Dr Kovács Tibor, a Társaság elnöke és Sallee Barbara kommunikációs referens a helyben illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársának, Klébert Antal vezetésével alapos terepszemlét tartottak még a hideg januári napok alatt. A Csákányospuszta felett elterülő erdő nagy része gyertyános-tölgyes, melyet fenyvesek, füves legelők, apró égerlápok és cserjések tesznek meglepően sokszínűvé. Külön érdekessége a területnek a hűvös Mária-szurdok és a Béla forrás, ami szintén felmérésre érdemes pont.

 

‘A Biodiverzitás Napok szervesen kapcsolódik a Tatabányai Múzeum Által-ér programjához. A múzeum munkatársai szeretnék az Által-ér és tágabb környezetének teljes körű feltárását elvégezni, hogy a környék múltja és jelene minél több ismeretre alapozva válhasson bemutathatóvá. A Múzeum és a Társaság már 2016-ban felvette egymással a kapcsolatot és közös gondolkodásuk eredményeképpen esett Csákányospusztára a választás.

 

 

A 2006. óta minden évben megrendezett Biodiverzitás Napok kétnapos gyűjtőmunkája általában 1700-2300 faj lejegyzésével és listára vételével zárul. A feljegyzett fajokat a hivatalos természetvédelem számára bocsájtják, és elérhetővé teszik a laikus nagyközönség számára is. Felméréseik során lehetőség nyílik rá,hogy diákok is bekapcsolódjanak gyűjtésekbe és közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a terepen kutatók munkájáról.

 

Fényképek: Klébert Antal

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Kormányunk mai döntése értelmében már meg is kapták a pénzt és aláírták a szerződést. Ezt a tényt a holnapi magyar közlönyben fogják kihirdetni.

 

Amikor legutóbbi látogatásán a kormányfő meglátta a vasút-űrállomás terveit és megtudta, hogy Farkas Bertalan végülis itt született, akkor eldőlt.

 

Kicsit kibővítik, és ezután innen indulnak a 2032-től rendszeresített menetrendszerinti holdjáratok is.

 

Ez ugyan április 1-i tréfa, de bármikor megtörténhet a valóságban.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Rosszul kalkuláltak és mi fogjuk elvinni a balhét?

 

A Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján fellelhető adatok alapján a magyar gáztárolókban lévő tartalék január 26-én 10,5 % volt.

Az utóbbi napok hideg időjárása miatt 0,4-0,5 százalékkal csökkent a tárolókban lévő gázmennyisége naponta.

 

Úgy tűnik, kormányunk nem fordított elegendő figyelmet a gáztartalékra, mert a maximális kapacitás október 4-én is csak 45 % volt, ami jóval alacsonyabb a szokásosnál.

Ha a hideg idő még több mint 10 napig tart, drasztikusan korlátozni kell a gázfogyasztást.

 

‘A jó hír, hogy utoljára a lakossági fogyasztóknál  zárják el a gázt.

 

 

Tudni kell, hogy a tárolókból bizonyos szint alatt már csak veszteségesen lehet kitermelni a gázt, és a kitermelés a tároló állagromlását is eredményezi. Volt már ilyen alacsony a készlet, 2016 márciusában 3,5 %, de akkor kifejezetten enyhe telünk volt, és a napi fogyás miatti csökkenés csak 0,1 % volt.

 

Az EON-tól méregdrágán meg- (vissza) vásárolt gáztározókat éppen most készül tönkretenni az állam. Ennek ellenére, ha a tendencia folytatódik, akkor kb. 20 nap múlva kiürülnek a tározók.

 

Hoppá, ezt ugye nem kommunikálja senki.

 

Magyarország Ukrajna felől nem kap gázt. Szíjjártó külügyminiszter állítólag januárban Norvégiától tudott valamennyi gázt vásárolni, ami most Ausztria felől érkezik be Magyarországra. De ez a tétel nagyon kis részét fedezi csak a napi fogyasztásnak.

 

Talán Putyintól várjuk a megváltást, ha már úgyis meglátogat bennünket február 2-án?


címlapfotó: hvg.hu

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A politikus mindenhol ott van, ha kell, ha nem. Meg kell jelennie, azt gondolja, hogy ez a feladata. Meg kell néznie a terveket, beszédet kell mondania, hogy lássák a népek, mennyire ott van a szeren, milyen aktív, ilyenek.

 

Régóta gondolkozom azon, hogy mindenki sokkal kevésbé lenne stresszes, ha nem menne oda, például nem kellene kényszeredetten udvarolni neki. A szakemberek teszik a dolgukat úgy is, a politikusnak meg máshol is lenne elég dolga.

 

Nézzük csak a legutóbbi példát, Schmidt és Bencsik képviselők az építkezésen.

Úgy érzik, fontos a jelenlétük?

Azon kívül, hogy hátráltatják az építkezést, mert addig is áll a munka, mi az építkezésnek a haszna, hogy ott vannak?

Akár fel is tehetjük a kérdést, ha addig pl az utcákat járnák, hogy felhívják a koszra ami ott uralkodik, annak nem lenne több haszna?

 

Szerintem nem feltétlenül kell minden eseményen, rendezvényen, beruházások ebédszünetében beszéd mondani, pláne, ha nincs igazán véleménye a dologról.

Tudjuk, ez szokás, de egy idő után nevetséges, hogy minden megpróbálnak látszani.

 

Ez a reprezentációs kényszer ott ül a vállán minden képviselőnek, városvezetőnek azt látom: kijön a tévé, a rádió, emberünk kezében néha lapát vagy malteros vödör, ő meg jól a mutat a tévében a képen, még az sem baj, ha kicsit koszos lesz tőle az öltöny, fő a megjelenés.

 

Az talán hitelesebb lenne, ha arról szólnának a beszámolók, hogy kivel találkoztak és milyen ügyben, hiszen az a dolguk.

 

címlapfotó: Schmidt Csaba FB oldala

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2016 tavaszán hívta életre a Modern Vállalkozások Programját, mely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális fejlődését, ezzel versenyképességük fokozását segíti informatikai technológiák és megoldások bevezetésével.

 

Eddig több, mint 6600 kkv csatlakozott a programhoz. Ezek a vállalkozók felismerték, hogy az informatikai eszközök és szolgáltatások használata hozzásegíti őket bevételeik növeléséhez, kiadásaik optimalizálásához és hatékonyságuk fokozásához.

 

A mai digitalizációs fejlődés óriási, nem egyszerű feladat lépést tartani a változásokkal. A cégvezetők szakértő segítség nélkül gyakran érzik úgy, hogy elvesznek a lehetőségek tengerében. Ez az oka annak, hogy a digitális eszközök adta lehetőségeket csak korlátozottan használják, viszont emiatt jelentős lemaradásban vannak európai uniós versenytársaikhoz képest.

 

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt ezekre a problémákra nyújt megoldást. Országosan 27 infokommunikációs tanácsadó áll rendelkezésre, akik többéves szakmai tapasztalattal felvértezve felmérik a vállalkozások digitális helyzetét, megvizsgálják informatikai felkészültségüket, majd javaslatot tesznek a cégnél megvalósítandó fejlesztésekre. Mindezt a program keretében teljesen díjmentesen! A vállalkozások a részvételt követően a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést is megkapják, amelynek birtokában plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást kaphatnak vállalati informatikai pályázatok esetében, többek között a GINOP-3.2.2 pályázatban.

 

Bódy Kornél, a veszprémi Plasticor Kft. ügyvezetője annak a 6600 vállalkozónak az egyike, aki fontosnak tartotta csatlakozni ehhez az úttörő programhoz.

 

„Fejlesztések nélkül nem tudnánk versenyképesek maradni. Ennek útja a termelékenység fokozása, a hatékony időgazdálkodás, amihez az IT rendszerek naprakész ismerete és használata elengedhetetlen. Ezért a pályázatokat mi prioritással kezeljük. A Modern Vállalkozások Programjának egyik előnye, hogy az IKT tanácsadó cégre szabottan, szakszerű segítséget tud nyújtani, illetve a pályázati források is könnyebben elérhetővé válnak számunkra.”

 

Dr. Nagy László nyíregyházi vállalkozó is a folyamatos fejlődésben látja a sikert.

„Kisvállalkozásként multinacionális ügyfélkörünk van, így elvárás felénk, hogy fejlett technikákat, technológiákat alkalmazzunk működésünk során, lépést tartsunk az informatikai fejlesztésekkel. A Modern Vállalkozások Programja erre kiváló lehetőséget biztosít. Fiaim az Y generáció tagjai. Rajtuk keresztül én is megtanultam, hogy érdemes nyitottnak lennem és fejlődnöm kell, különben cégem lemarad.”

 

A 127 állomásból álló Információs Nap elnevezésű rendezvénysorozat következő állomása Tatabánya, ahol 2017. március 2-án az Edutus Főiskolán tartalmas, gyakorlati előadások mellett az informatikai területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak az érdeklődők.mA RÉSZVÉTEL INGYENES, de regisztrációhoz kötöttt. Regisztráljon minél hamarabb, mivel a helyszín befogadóképessége korlátozott! Helyszín: Edutus Főiskola,  Tatabánya, Stúdium tér 1. Időpontja: 2017. március 2. csütörtök 10.00 - 16.00

 

Címlapfotó: hrcv.hu

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Nemrég arra kértük kedves olvasóinkat, írjanak nekünk a Turul-mozihoz köthető emlékeikről.  Ma a harmadik visszaemlékezést olvashatják, Lévai Juli történetét.

Természetesen elsőként én is nézőként kerültem kapcsolatba a Turul mozival. Gyerekkoromban itt nézhettem meg a szívszorító Derszu Uzala című filmet (akkor még nem tudtam, hogy Kuroszava alkotása). Ugyancsak gyerekként itt láttam a Hugó, a víziló című rajzfilmet, ami viszont annyira kiborított, hogy kifejezetten rossz emlék maradt. A többi, felejthetetlen film, csak említés-szerűen: Hair, Jézus Krisztus Szupersztár, AC/DC, ABBA, Elvis, magyar és csehszlovák kultuszfilmek sora, Bergman, Hitchcock…

 

De volt a Turul mozinak egy másik funkciója is a 80-as években, amiről nem én vagyok a legautentikusabb megemlékezni, de aminek 14-15 évesen valamilyen szinten magam is részese lettem. A mozi és környéke volt az a tér, ahol a város egy bizonyos szempontból meghatározott identitású, öltözékű, ám összetételében mégis igen színes fiatalsága összejött. Különböző csoportokról volt szó, amelyek többnyire hátrányos helyzetű fiatalokból álltak, köztük intézetis, vidéki-koleszos, nehéz körülmények között élő vagy szimplán elhanyagolt kamaszokból, alig-felnőttekből. És voltunk mi, páran, elsősorban lányok, akik – mai, divatos szóval – privilegizált környezetből érkeztünk: értelmiségi szülők gyerekei voltunk, gimnáziumba jártunk, ám sem a privilégiumunkkal, sem a szüleinkkel nem nagyon akaródzott mit kezdenünk.

 

Abszolút macsó közeg volt ez persze: deviáns, káromkodós, addiktív, a lányokat nem túl sokra becsülő világ, benne vezéregyéniségekkel. Akik közül néhányan azóta igen fiatalon, többnyire erőszak áldozatává válva, örökre elmentek.

 

A Turul- mozi maga azonban mégis egy olyan befogadó közege, biztonságot jelentő stabil pontja volt ezeknek a társadalom perifériájára került srácoknak és lányoknak, amire jó visszagondolni, és amit nem lehet ledózerolni: az említett klasszikus filmek mellett bármikor fel tudom idézni az előteret a mindig szóló zenével, a „Büfés nénit,” a Gépészt, a parkot, a padokat…

 

Egy történetre pedig különösen szívesen emlékszem. Az akkor épp kihalt előtérben ücsörögtem egy barátnőmmel, ahol szokás szerint szólt a zene, s a büfé egyik asztalánál egyedül álldogáló roma srác csak úgy, táncolni kezdett. Elnevettem magam, amit a srác, érthető módon, zokon vett, és szóvá is tett. Bizony, megfordult a fejemben, hogy ezt nem úszom meg, de a történetnek akkor nem volt folytatása. Pár nap múlva a mozi büféjének asztalánál ettem a Kismackómat (én voltam a büfé első számú Kismackó-szelet fogyasztója), amikor váratlanul mellém perdült a srác, és kért a csokiból. Nyújtottam felé, ám ekkor közölte, hogy csak kíváncsi volt, adnék-e neki. Megtört a jég. Ezután mindig számon tartottuk egymást, valahányszor találkoztunk. Gyakran eszembe jut, mi lehet vele. 

 

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Több cikk ...